Close

Tom + Jane

See all projects

Tom + Jane

Whole House Renovation

This project comprises an intensive renovation of an early midcentury home, on a sunny slope of Mount Tabor.

Tom + Jane picked their home for its layout and position, but made big changes for reasons of aesthetics and performance, as well as to accommodate them for eventual aging in place. We completely reconfigured all bathrooms, raised ceilings, and updated all lighting and audio systems. A new scheme for cabinetry and trim aims to be refined, timeless, cohesive and in line with Tom + Jane's earthy but elegant palette. A steel and glass deck and cast-in-place concrete patio is a major feature of our redesign, affording gorgeous views and spaces for outdoor entertaining.

Seismic, mechanical, and energy efficiencies were of paramount importance to the owners. Updates are numerous, including steel-framed triple-glazed windows, new skylights, hydronic radiant floor heating, and a standing-seam metal roof with solar panels (which power the couple's car).

“Michael was a huge asset to our large and complex home remodel. He made the overwhelming decision-making process a manageable one that left us with outcomes we are thrilled with. The scope of our project grew quite a bit as we learned more about the house and its potential and as we incorporated various efficiency solutions and design elements. Michael exhibited his flexibility and ability to adapt as the project evolved, while actively moving the process along through all its incarnations. Michael is the consummate professional and worked well with our contractors and the many subs involved. We always felt like he had our backs and that he had the well being of the project as his main goal. We felt well-cared for.”

ProofSage2

Custom doors

Michael Howells designed all new interior doors for this home, as well as all cabinetry and trim.

ProofSage1

Warm + bright

Daylight pours into the bathrooms and bedrooms via operable skylights with remote-controlled blinds. Warm and durable, cherry is the wood of choice. Generous cabinetry provides ample storage at the baths, bedrooms, and custom closets throughout the house.

ProofPoint Process Template

Before

The clients dreamed of a beautiful and sturdy new deck to replace the old.

ProofSage4

Sleek + sturdy

Extensive hardscaping produced an all-weather deck and patio worthy of this handsome hilltop house and its beautiful views. The new scheme consists of a cast-in-place concrete patio, accessible from the garden-level apartment and sheltered by a large deck. A steel railing, gate, staircase, and custom-fabricated non-slip glass deck was designed by Michael Howells.

General Contractor: Hammer & Hand

Photographer: Anna M Campbell

Large