Close

Blythe + Peter

See all projects

Blythe + Peter

Kitchen + Bath Renovation

Thankfully no one was home when an electrical fire destroyed much of the interior of this SE Portland home. After the damage was done, Blythe + Peter took the opportunity to upgrade their kitchen + master bath. The result is a streamlined but historically sensitive renovation of a classic Craftsman home.

For the kitchen, the plan was to lighten and open up the room, and provide better flow from kitchen to dining and back yard—important for a family with 3 kids. The layout stayed close to the original, but slight tweaks made a big difference. A larger opening between kitchen and dining improves flow. A wall of gray-green tile at the sink adds both visual interest and high function, with room for open shelving. A built-in ceiling-to-counter hutch flanks the tiled wall, and is a good space for storing dishware. Custom cabinetry with multi-function inserts obviates the need for heavy overhead cabinets at the peninsula, so the kitchen stays open without sacrificing storage. At the bath, lemony-green custom tile and skylights make for a serene spa-like space. A double vanity is a bonus, as is an extra-large shower.

“We had a terrible house fire which destroyed our kitchen and caused extensive smoke damage on the upper level. The acid from the smoke was eating the walls. It was daunting to envision something beautiful after this devastation but Michael demonstrated vision. He thought out of the box of the old kitchen and bath and gave us something lighter, brighter, more functional and modern while still paying homage to the Craftsman origins of our home. We love our new kitchen and the bathroom is nothing short of magical. It's like our own private spa.”

BlytheBeforeProofPoint

Before

The fire damage was extensive, necessitating a gut remodel. The owners took this as an opportunity to improve on the previous iteration of their kitchen + master bath.

Photographer: Anna M Campbell

Large